Fördelar med yoga i en kvinnas liv


Genom att träna yoga öka vi vår förmåga att klara av förändringar eftersom vi har fått en kropp i god balans. Genom yogan blir vår kropp stark, flexibel, immunförsvar blir starkt och hormoner, känslor och tankar är i god balans.

Tonåren 
I tonåren sker dramatiska hormonförändringar och kroppen förändras för att utvecklas från en barnkropp till en kvinnokropp, med breda höfter, hårväxt, mens och underhudsfett. I dagens samhälle finns det yttre krav på att vi ska vara smala, vilket kan leda till olika ätstörningar: anorexi, bulimi och tvångsätning. Här kan yoga hjälpa. Inversioner (Asanas med huvudet upp och ner) hjälper till att få hormonsystemet i balans. För anorexi är den stärkande och energigivande sekvensen lämplig, men inte solhälsningar eller flow. Bakåtböj kan göras när de har byggt upp sin styrka. Repetera övningarna. För bulimi är den rehabiliterade och renoverande sekvensen lämplig. Repetera övningarna.

Andra störningar som kan förekomma är störningar i menstruationscykeln. Hypotalamus avsöndar ett hormon FSH som i sin tur påverkar så att kvinnligt könshormon (östrogen) bildas. Hypofysen ligger bredvid känslocentrum. Störningar i menscykeln: försenad mens (progesteron nivån är noll), kraftig mens (progesteron nivån är hög), endometrios och kramper (östrogen nivån är hög och gör höftens ledband tjata) och PMS. Även här kan yoga hjälpa. För försenad mens – inversioner, solhälsningar, halv måne, alla stående positioner. För kraftig mens – inga inversioner, lugna övningar och avslappning. För endometrios – framåtböj. För kramper – inte solhälsningar utan den rehabiliterande och renoverande sekvensen lämplig samt liggande fjäril, brygga och kamel. För hyper PMS  (med hög östrogen nivå) – alla stående positioner, upp och ner övningar, brygga, kamel, men inte solhälsningar. För hypo PMS (med låg östrogen nivå) – är den rehabiliterade och renoverande sekvensen lämplig med barnet, framåtböj, vid vinkel, twist.

30-40 
I åldern 30-40 är kvinnan upptagen av livet och det är lätt att hon kommer bort från att ta hand om sig själ och även att känna signalerna från sin egen kropp. Kvinnan omges av stress på alla olika plan, vilket kan leda till huvudvärk och ont i ryggen. Här kan yoga hjälpa. Mot huvudvärk orsakad av stress kan kaninen hjälpa och olika andningsövningar som – bee, udjjal och i förebyggande syfte kan  kapalabhati fungera bra. Mot migrän fungerar inversions, framåtböj, kaninen och barnet. Mot ont i ryggen är det bra att göra twist, uppåt dog, stående stortå och knä mot bröstet. Avslappning är ett måste och meditation är också bra.

Graviditet
Under graviditeten sker stora hormonförändringar: östrogen, progesteron, relaxin, oxytocin och endorfin nivåerna skjuter i höjden. De första tre månaderna kan den grundläggande sekvensen vara bra för de som inte har yogat tidigare. De tre följande månaderna är det bra att fortsätta med den grundläggande sekvensen. Gör inte twist, men brygga, hund, sitta på huk, fjäril och sittande vid vinkel. De sista tre månaderna ska inga inversions göras. Det är mycket bra att öva på att hålla bäckenlåset och göra andningsövningar utan att hålla andan, bakåtböj, sitta på huk samt stående framåtböj. Efter graviditeten är det viktigt att vila de första månaderna och sedan börja med den  den rehabiliterande och renoverande sekvensen.

Efter 40
Efter 40 någon gång börjar kroppen ställa om sig till ett liv utan mens. Detta orsakar stora hormonförändringar och andra förändringar i kroppen som kan upplevas som störande. Nu är det viktigt att kontrollera så att kroppens värden ligger på det normala och upptäcka eventuella avvikelser. Vi har stor nytta av att yoga och speciella övningar kan vara bra för olika symtom: för deprimerade är den rehabiliterande och renoverande sekvensen bra. Be dem koncentrera sig på in eller utandning. För obalans i blodsockernivåerna är twist, bakåtböj och inversions bra. För vallningar fungerar fjäril, alla sittande positioner och alla inversions. För oregelbundna eller kraftiga blödningar är den rehabiliterande och renoverande sekvensen bra. För insomningsproblem  är sittande positioner, twists, inversions och andningsövningar, som bee, ujjau och kylande bra. För IBS och diarré är liggande positioner på kuddar bra.

Efter 55
Efter 55 accepterar kvinnan livet och det finns en inre styrka. Problem med blodtryck och rygg är vanligt. För problem med knäna gäller att inte göra några balansövningar och ta det allmänt försiktigt. För högt blodtryck är sittande framåtböj och twist bra, men håll inte andan vid andningsövningarna och gör inte bakåtböj. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar